Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Tri Eben Alexander: Totuus taivaasta

Kirjan nimi: Totuus taivaasta
Kirjoittaja: Tri Even Alexander
Julkaistu: 2013 (suomeksi)
Sivuja: 190
Mistä minulle: Saatu kustantamolta


Kolmella virkkeellä: 

Totuus taivaasta on erittäin hyvin brändättyä (kirjoittaja on neurokirurgi) tauhkaa (jutussa ei ole suoranaisesti päätä eikä häntää) jossa kirjoittaja herää harvinaisen sairauden aiheuttamasta koomasta käytyään tuonpuoleisessa. Kirjassa esitettyjen tapahtumien todenperäisyyttä ovat kritisoineet niin kirjoittajan kanssa tekemisissä olleet lääkärit kuin koko kirjaa laajemminkin moni ei-uskovainen. Kirjoittaja olisi vakuuttavampi, jos hurmoshenkeä olisi rajoitettu ja tunteilua harkittu. 

Kuolleen kokemuksia


Kun Totuus taivaasta saapui, ajattelin takakannen perusteella, että kirja voi olla vähän samantyylinen kuin Tarinoita tuonpuoleisista josta innostuin valtavasti. Tarinoita tuonpuoleisesta -linkkiä etsiessäni muuten kauhistuin valtavasti: Olen lukenut kirjan tasan kaksi vuotta sitten! Huhhuh.... 

Tupareissamme yksi lukeva kaverini totesi kirjan nähtyään tämän olevan se kirja josta "kaikki nyt puhuvat". Hän oli ostanut kirjan samana päivänä. Moni kirjamyyjä onkin tuonut "miljoonia myynyttä teosta" näkyvästi esiin markkinoinnissan.

Totuus taivaasta -kirja on jo kannen mukaan "Tiedemiehen silmiä avaava kuolemanrajakokemus". Lyhykäisyydessään kirjan tarina menee näin: Neurokirurgi Eben Alexander kärsii hirveistä kivuista kotonaan, viedään ambulanssilla sairaalaan, vaipuu koomaan, viettää aikaa tuonpuoleisessa ja herää koomasta viikon jälkeen juuri kun hoitoa ollaan lopettamassa. Nyt hän kokee missiokseen levittää sanomaa ihanasta tuonpuoleisesta. Hänen mukaansa kaikki ei päätykään tämän elämän jälkeen, vaan meitä odottaa jokin, joka on paljon hienompaa, kuin me ei-tuonpuoleisessa käyneet pystymme edes kuvittelemaan. Kieli on rikasta, mutta välillä melkein noloa.

Tällä tarinalla on ainakin rahastettu miljoonia. Se on erittäin, erittäin vahvasti uskonnollisesti värittynyt. Kirjailijan kokemus kantaa teosta, mutta valitettavasti en pysty sanomaan, onko kantava teema rahastusyritys, käytännöllinen höpsähdys vai ja kirjailijan henkilökohtaiset mielipiteet ja

Kirjailijan tarinaa on kritisoitu vahvasti jälkikäteen. Kirjailija itse ei ole välittänyt ottaa kantaa epäjohdonmukaisuuksiin vaan on mieluummin keskittynyt julkaisijoiden hyssyttelyyn. Kaikesta huolimatta kirja oli omalla tavallaan ihan viihdyttävä. En vain osaa suhtautua siihen kovin vakavasti.

4 kommenttia:

 1. http://iands.org/news/news/front-page-news/970-esquire-article-on-eben-alexander-distorts-the-facts.html

  Tässä ainakin hyvät selitykset niihin asioihin mistä kirjaa on kritisoitu... Vaikuttaa siltä että kriitikotkin on ollut vähän tumpeloita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin tuota läpi ja en vielä ihan ole vakuuttunut :)

   Poista
 2. Luin Proof of Heavenin viime yönä loppuun ja voin kyllä yhtyä arvioon: sekava. Paljon toistoa ja vaikka kirjailija kertoo poikansa suositelleen, että Alexander lukee muiden kuvaamista NDE tapauksista vasta kirjattuaan tarkoin omat kokemuksensa, on selvää, että A yrittää taivuttaa oman kokemuksensa samaan muottiin. Loppupuolella hänellä on huoli omasta kokemuksestaan: oliko se nyt ollenkaan oikea, kun hän ei nähnyt ketään sukulaista tai aiemmin kuollutta tuntemaansa ihmistä, vaikka muut kuvaavat sellaista! Ja kas, hänen 'ohjaajansa' sillä puolen paljastui kuin paljastuikin hänen kuolleeksi sisarekseen, jota hän ei ollut tuntenut tämän eläessä, koska sisarukset kasvoivat erillään. Eräänlainen deus ex machina, siis. Silti kertomus sisälsi samoja elementtejä kuin esim. Tiibettiläinen kirja kuolemasta ja monet, monet vastaavat selonteot. Siinä Alexander on oikeassa, että tietoisuudesta tiedetään edelleenkin kovin vähän. Siitä syystä voi vain päivitellä: kaikenlaista sitä onkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja: Kaikenlaista sitä tosiaan onkin! Minusta on myös vähän hämmentävää, että tätä kirjaa luetaan selvästi todella paljon, kun se keikkuu mm. nettikirjakauppa Adlibriksen myydyimmissä koko ajan, ja samoin tätä postausta on luettu todella, todella monta kertaa.

   On ihan totta, että tietoisuudesta ja tietoisuuden syntymisestä aivoissa, saati sitten kuoleman jälkeisestä aivojen "tyhjenemisestä" ei paljon tiedetä, ja toki kun joku "uskottava taho" kuten neurokirurgi siitä uskonnolliseen sävyyn kirjoittaa, se voi monia kiinnostaa.

   Poista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!