Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

perjantai 27. joulukuuta 2013

Kauko Röyhkä - Juha Metso: "Et kuitenkaan usko..." Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä

Kirjan nimi: "Et kuitenkaan usko..." Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä 
Kirjoittaja: Ville Haapasalo - Kauko Röyhkä - Juha Metso 
Sivuja:  213
Kustantaja: Docendo   
Julkaistu: 2013 
Mistä minulle: Vanhempien kirjahyllystä


Mies kansojen välissä

Ehdinkin jo ennen joulua fiilistellä mahtavaa kirjapinoa joka minua odotti saapuessani lomalle Suomeen. Aloitin sen tahkoamisen jo ennakkon minua kovasti kiinnostaneesta Ville Haapasalon uran alun vuosista kertoneesta kirjasta. 

Olen jonkin sortin Haapasalo-fani: olen katsonut melkein kaikki miehen tekemät Venäjä-sarjat (Venäjän halki 30 päivässä, Silkkitie 30 päivässä, Sapuskaa, harashoo!) ja odotan jo kovasti pian alkavaa Jäämeri 30 päivässä -sarjaa. Ilokseni tajusin, että minulta väliin jäänyt Suomensukuiset 30 päivässä on pian nähtävillä YLE Areenassa. Haapasalo on minusta mielenkiintoinen henkilö, koska hyppääminen niin vieraaseen, vähän pelottavaan ja vaikeaankin kulttuuriin kuin Venäjä on kiehtovaa. Tajusin Haapasalon mielettömän suosion ja jonkinlaisen... merkittävyyden silloin, kun näin yhteiskuvan tästä ja eräästä entisestä professoristani ja työkaveristani tämän työhuoneen seinällä ja luin, että tämä oli käynyt Putinin kanssa kalassa.

Jos Haapasalon saavutukset ovat vielä vieraita, tässä joitakin niistä lyhyesti. Ville Haapasalo on suomalaisena Venäjällä omassa sarjassaan: Forbesin mukaan hän on Venäjän kolmanneksi arvokkain kasvo. Hän on henkilö, jonka venäläinen kuin venäläinen aina Moskovasta Siperiaan tunnistaa kadulla. Syynä on miehen valtavan laaja elokuvaura, joka sai vauhdikkaan potkun Metsästyksen kansallisia erikoisuuksia -elokuvasta, jossa tämä esitti vähän tyhmää mutta leppoisaa suomalaista. Tavallinen kansa arvostaa Haapasaloa, ja tämä on (vahingossa) onnistunut brändäämään itsensä kaiken kansan hauskuuttajasta suunnilleen kaikkien Eurooppaan liittyvien kysymysten ylimmäksi tietäjäksi aina energiaratkaisuista kulttuuriin. Haapasalo on kurkannut venäläisen yläluokan elämään ja osaa kuvata esimerkein, miten "mikään ei toimi mutta kaikki järjestyy".

Jollain tavalla mies on onnistunut jo vuosia sukkuloimaan kahden kansakunnan välissä. Venäjällä hän on maineeltaan supertähti, Suomessa tavallinen tallaaja joka pyörittää omaa firmaa.

 

Mitä uutta kirja kertoi 

Kirjan lukemisen jälkeen tuntuu kuitenkin siltä, että Haapasalon suurin saavutus on aluksi täysin ummikkona pietarilaisesta, tai siis siihen aikaan leningradilaisesta teatterikorkeakoulusta selviytyminen. Jos puoletkaan miehen tarinoista opiskeluajoilta pitävät paikkansa, miehen myöhemmät saavutukset ovat kevyttä kamaa opiskeluajoista selviämisen rinnalla. 

Haapasalo kertoo esimerkiksi eläneensä käytännössä rahatta, pahimmillaan sähköttömässä ja vedettömässä kellariloukossa alkoholistien kanssa. Kerran hän sanoo tulleensa huumatuksi junamatkalla Moskovaan. Hän kertoo heränneensä eri junaan liitetyssä vaunussa Siperiassa ja yrittäneensä saada rahoja paluumatkaan kasaan myymällä Lahden kaupunginkirjaston kirjoja. Tämä oli tietysti vasta seikkailun alku.

Moni kirjassa kerrotuita tarinoista on tuttu Haapasalon uraa aiemmin seuranneille tai vain Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen jutun lukeneille. Kirjaan kirjaimellista lisäväriä tuovat Juha Metson kuvat. 

En ole juuri lukenut elämänkertoja, joten en tiedä, miten paljon kirjoitusprosessia niitä kirjoittavat yleensä tuovat kirjassa esille. Minä hieman oudoksuin Kauko Röyhkän kuvailevaa otetta Haapasalon haastatteluun, johon koko kirja tuntuu pohjaavan. Se vaikuttaa tapahtuneen vaivaisessa kahdessa päivässä. Toisaalta, jos lopputulos on näinkin viihdyttävä, en tiedä haluanko varsinaisesti valittaa. Vaikka kirjan tekeminen vaatii aina vaivaa ja aikaa, vaikuttaa minusta silti siltä, että tämä kirja kirjoitti melkein itse itsensä. Kerronta etenee kuin Haapsalo olisi henkilökohtaisesti pöydän toisella puolella kertomassa tarinoitansa.

Ketä kirja kiinnostaa

Suosittelen kirjaa ehdottomasti kaikille Venäjästä ja Venäjän kulttuurista kiinnostuneille, hyviä tarinoita rakastaville, ja teille, jotka haluatte todisteita siitä, että mahdoton on mahdotonta vain niin kauan, kuin kukaan ei ole sitä vielä tehnyt.

Kirja on ehdottoman viihdyttävä, eikä sillä, että takeita kaikkien tarinoiden todenperäisyydestä ei ole, ole loppujen lopuksi mitään väliä. Totuus on tarua ihmeellisempää.

Haapasalosta kertovan kirjan julkaiseminen ei tainnut olla Docendolta mikään typerämpi temppu, sen verran monen nettikirjakaupan top-listalla Et kuitenkaan usko nyt killuu.


14 kommenttia:

 1. Minä en ole nähnyt yhtään Haapsalon elokuvaa tai tv-sarjaa, mutta persoonana hän on lehtien perusteella varsin mielenkiintoinen. Uskon elämänsä olleen varsin värikäs. Pitänee tämäkin lukista jossain välissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, uudenvuodenpäivänä on loistava mahdollisuus, kun Suomensukuiset-sarjasta tulee Teemalta kaikki osat ja illalla alkaa vielä Jäämeri-sarja! Kannattaa katsoa tai ainakin lukea tämä kirja :)

   Poista
 2. Odotan kovasti, että pääsen lukemaan tämän. Tilasin kirjan miehelleni joululahjaksi, joskaan se ei vielä ole suvainnut saapua. Yhtään ei ollut oma lehmä ojassa lahjaa valitessani. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintti, mahtava lahjaidea! Toivottavasti kirja tulee pian, ja uskon kyllä, että miehesikin tätä lahjaa arvostaa :D.

   Poista
 3. Lähti varaukseen kirjastosta. Varmasti uskomattomia tarinoita. Välillä viihdenälkä yllättää ja tämä kirja sopii varmasti siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihdenälkään tämä todellakin sopii, ja pari kertaa tulin miettineeksi, että omat opiskeluajat olivat todella helppoja Haapasalon kokemuksiin verrattuna! Toivottavasti varausjono ei ole turhan pitkä :)

   Poista
 4. Tessa, minäkin esittelin tämän kirjan joululahjasuosikeissani, mutta en ole itse kirjaa lukenut: Mieheni luki ja kertoi sen minulle tarinoina. Olen saanut nauraa ihan hulluna, sillä kirjasta tulee ehdottomasti mieleen 'voiko olla tottakaan.' Pikkulinnut ovat laulaneet, että kirja on todellakin hittituote eli moni, moni on ostanut tämän tänä vuonna lahjaksi itselleen tai läheiselleen. Kuvat ovat muuten superhyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, tämä kirja sopii kyllä mainiosti kerrottavaksi! Vielä parempi olisi muuten ollut, jos Haapasalo olisi lukenut seikkailunsa äänikirjaksi! Kirjan jutuista tekee joka tapauksessa heti mieli puhua jonkun kanssa, joten siksikin tuo miehesi kerrontaniksi on kyllä hyvä :). Voin todella kuvitella kirjan olleen joulun hittituote, ja kaikki Haapasalon sopivasti ennen joulua saama medianäkyvyys ja uuden sarjan esittäminen pian on varmasti auttanut asiaa.

   Poista
 5. Menee ehdottomasti lukulistalleni! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, suosittelen! Hyppäys toiselle alalle, kulttuuriin ja kaikken muuhun :)

   Poista
 6. Tämä on ehdottomasti luettavien listallani :) Haapasalon tv-ohjelmat ovat tuttuja minullekin ja pidän kovasti hänen rennosta, mutta asiantuntevasta otteestaan ja renttahelekku-olemuksestaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kannattaa tosiaan ehdottomasti lukea, siihen ei edes mene montaa tuntia mutta mietittävää riittää kyllä vähäksi aikaa :)

   Poista
 7. Mahtava kirja! En ole aikaisemmin juuri Haapasalon elämään perehtynyt, ja häpeäkseni pitää tunnustaa, että nuo sarjatkin ovat jääneet katsomatta. Mutta tämän luettuani nuo on pakko jostain kaivaa esille ja katselle. Mystinen ja mielenkiintoinen hahmo!

  Diggailin kovasti kirjaa, antoi naapurimaastammekin kohtuulisen mielenkiintoisen ja rouhean kuvan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Haapasalo on kyllä tosiaan mystinen hahmo, varmaan rajan molemmin puolin! Kannattaa katsoa sarjoja, tykkäsin varsinkin siitä Silkkitie 30-päivässä -sarjasta, ja Jäämeri 30 päivässä on nyt menossa, joten sitä voi seurata areenastakin jälkikäteen!

   Poista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!