Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

maanantai 2. joulukuuta 2013

Vuoden 2013 top kolmeen: Richard K. Morgan: Altered Carbon

Kirjan nimi: Altered Carbon
Kirjoittaja: Richard K. Morgan
Julkaistu: 2002
Mistä minulle:  Kindleen, Amazon.com
Kuva Wikipedia

Luin Morganin Altered Carbonin jo hyvän aikaa sitten, ikään kuin jatkoksi vuonna 2012 aloittamaani (hehheh) scifi-haasteeseen. Kirja kuuluu scifin alagenreen cyberpunk. Genrelle on Wikipedian mukaan ominaista löyhästi tulkittuna muun muassa tekoäly, tietotekniikan yhdistäminen ihmiseen ja muutokset yhteiskuntajärjestyksessä tai sosiaalisessa normistossa.

Innostuin valitsemaan Altered Carbonin cyberpunk-kirjakseni juuri sen mielenkiintoisen idean ja alkuasetelman vuoksi. Kirjassa eletään jonkinlaisessa dystooppisessa maailmassa, jossa ihmisten persoonallisuus, tai tulkitsen sen nyt tässä hengellisesti sieluksi kuten jotkut kirjan hahmotkin tekevät, voidaan tallentaa digitaalisesti. Digitaalinen tallenne voidaan asentaa sitten aina uuteen kehoon tai "asuun" (sleeve), kuten Morgan asian ilmaisee.

Jo pelkkä kirjan perusasetelma, tai sen maailman tila, vie siis jo todella syvällisten pohdintojen äärelle. Asennuttaisiko itsensä kuoleman jälkeen uudelleen ja uudelleen? Entä, jos usein tehtäviin uudelleenasennuksiin ei olisi varaa, ja joutuisi jatkuvasti käymään läpi ikääntymistä ja elämää jo vanhemmassa kehossa? Kenen tämän tapaista toimintaa pitäisi rajoittaa, ja jos tämä olisi nyt mahdollista, kuka sen voisi estää? Jo kirjaa valitessani muistin, miksi juuri scifistä oikein osuessaan löytyvät ne minulle kaikista antoisimmat kirjat.

Varsinainen juoni on seuraava: Rikas mies, Laurens, on tehnyt ilmeisesti itsemurhan tuhoamalla tallentimensa. Onnekseen tai harmikseen tämä voidaan kuitenkin asentaa uuteen kehoon 48 tunnin välein tallennettavasta varmuuskopiosta. Varmuuskopiosta henkiin herätetty ja melkein 48 tunnin muistot kadottanut mies on vakuuttunut, että itsemurhan sijaan kyseessä on murha ja palkkaa kirjan päähenkilön, etsivä Takeshi Kovacsin tutkimaan asiaa.

Tunnelmassa samaa film noir -henkeä kuin China Miévillen Toisissa. Kirja kestää ehdottomasti useammankin lukemisen, suoraan sanottuna minulta se jopa vaatisi toisen. Vaikka kyseessä on periaatteessa scifin lisäksi myös trilleri tai dekkari, ovat erinäiset kirjan sisään pykätyt huomiot kuitenkin ehdottomasti sen mielenkiintoisinta antia. Joka tapauksessa, kirja oli niin hyvä, että julistan sen tässä vaiheessa vuoden 2013 top kolmoseeni. Kuten ennestään on käynyt varsin selväksi, nyt siellä majailee jo Gone Girl.

Like on julkaissut kirjan suomeksi vuonna 2007 nimellä Muuntohiili.


2 kommenttia:

 1. Muuntohiili oli eka Morganini ja pidin kirjasta kohtalaisesti, ainakin enemmän kuin toisesta suomennetusta Mustasta miehestä. Harmi ettei muita Takeshi Kovacs -kirjoja ole käännetty, mutta ehkä niihin tulee palattua jossain vaiheessa alkuperäiskielellä.

  Sleeve on suomennoksessa muuten 'sukka'. Se toimi hyvin, vaikkei suora käännös olekaan.

  (scifi-haaste elääää)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! MInua kiinnostaisi nyt lukea tämä Muuntohiili vielä uudestaan, luin sen niin pitkän ajan sisällä, että pelkään vähän kadottaneeni osan sen hienoutta vaikka siitä valtavasti pidinkin. Muutkin Kovacs-kirjat kiinostaisivat! Tuo sukka on muuten oikein hyvä käännös!

   Minulla on muuten yksi erityiskysymys sinulle, laitan siitä mailia.

   Poista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!