Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

perjantai 31. elokuuta 2012

BePe: Sitä tietää berliiniläistyneensä, kun...

Kaksi viikkoa sitten aloittamani Berliiniperjantai saa jatkoa. Keräsin yhteen havaintoja ensimmäisen kaupungissa vietetyn kuukauden varrelta. Haluan kuitenkin heti sanoa, että Berliinejä tuntuu välillä olevan yhtä monia kuin kaupunginosiakin: Elämä esimerkiksi porvarillisessa Charlottenburgissa vaikuttaa aika erilaiselta kuin meidän ensimmäisessä asuinpaikassamme Friedrichshainissa. Toisaalta kaupungin sielu tuntuu välillä muuttuvan saman kaupunginosan sisälläkin vahvasti kadulta toiselle. Siinä, missä työkaverini kertoi muuttaneensa Friedrichshainista jatkuvia bileitä ja punkkareita pakoon, minä voin kertoa meidän ensimmäisen kotikatumme olevan paljon rauhallisempi kuin hyvämaineisen alueen Lappeenrannassa - mopopojat nimittäin puuttuvat kokonaan ja kadulla tuntuu asuvan vain lapsiperheitä.

Tässä niitä tulee, Berliini-havaintoja kuluneelta kuukaudelta. 

Tiedät berliiniläistyneesi, kun: 

...hanavesi ei enää maistu pahalta.
...alkuun töhrityn näköisistä seinistä alkaa erottaa taidetta.
...ei kiirehdi viikonloppuaamuna mihinkään ja parin tunnin brunssilla istuminen tuntuu normaalilta.
...3 e kepab ei tunnu erityisen halvalta.
...pöyristyt, jos kepaberiassa ei ole tarjolla kasvisvaihtoehtoa eli falafelia.
...et halua maksaa (naisenakaan) hiusten leikkuusta yli 11 euroa. Tippaat kuitenkin kampaajaa vapaaehtoisesti.

Näyteikkunoita suojaava pelti voi olla koristeltu näinkin kivasti.

...juot vapaaehtoisesti kylmän mate-teen makuista alkoholitonta virvoitusjuomaa.
...et enää etsi kaupassa (turhaan) siideriä, vaan tartut 2,5 % vahvuisiin maustettuihin oluihin.
...hienot laukkusi jäävät käyttämättä, kun raahaat mukanasi vain pientä tavaramäärää, ja sitäkin rupsahtaneessa kangaskassissa.
...rupsahtaneet tennarit ovat eniten käyttämäsi kengät.
...muistat maanantaisin varoa lasinsiruja pyörätiellä....sinulle on selvinnyt, miten omistajiensa perässä/edellä/vieressä kaduilla vapaana jolkottavat koirat on koulutettu.
...jos käyt töissä, tiedät, että päivä päättyy varmasti ennemmin kello seitsemän kuin neljä.
...tiedät, että tarjoilijat saavat niin huonoa palkkaa, että ravintoloissa kuuluu tipata vaikka se ei Saksassa muuten tapana olekaan.
...et enää kauhistu avatessasi TV:n ja kuullessasi tutun näyttelijän puhuvan yht äkkiä saksaa. 
...ostat joka toinen keskiviikko kaupungin tapahtumat listaavan lehden.

Matejuoma check, kangaskassi vasta viikonloppukäytössä eikä rähjäisyys vielä tarpeeksi uskottava.
...totut siihen, että TV-kuva on vähän epätarkka, jos kovin moni naapurisi katsoo kanssasi samaan aikaan TV:tä.
...elokuvan tai TV-sarjan hankkiminen ei tarkoita sinun eikä kenenkään muun kohdalla surffausretkeä merirosvolahteen tai vastaavaan muuhun sivustoon, sillä se paitsi on erittäin laitonta, myös tarpeetonta, kun lähivuokraamosta voi noutaa haluamansa pläjäyksen yhden euron hintaan. 

Osan kohdista huomaan täyttäväni, osaa en. Elokuvien ystävänä iloitsen superhalvasta videovuokrauksesta (mikä on ton saakelin duppauksenkin takia ihan tarpeellista), mutta tennarit eivät kyllä ole vielä yleisen rupsahdusstandardin mukaiset. Hanavesi on tosi pahaa ja olen ärsyttänyt itseäni kannattamalla hiilihapotettua vettä kaupasta kotiin, muttan onneksi seuraavassa asunnossa pitäisi olla soda streamer ja filtteri hanavedelle. Tuo koirien koulutus varmaan pysyy pisimpään mielenkiintoisena salaisuutena: Kuoleeko koiranpentuja jatkuvasti autojen alle, ovatko sakslaiset taitavia kouluttajia vai paikalliset koirat lauhkeita lampaita?

8 kommenttia:

 1. Heh hyvä kirjoitus :) Itse olen tehnyt vain sen perinteisen 4 päivän vierailun Berliiniin. Mukava maku jäi, mutta eihän sen perusteella nyt oikeasti voi sanoa yhtään mitään.

  Tuo koirien koulutus on jännä juttu... tuntuu, että Suomessa vain tiukennetaan lakeja ja se sitten vuorostaan tarkoittaa, että ihmiset eivät viitsi kouluttaa koiriaan. Ovathan ne kapaloitu isäntänsä jalkoihin kahleilla ja kuonokopalla, niin mitäpä ne siitä voisivat tehdä :p

  VastaaPoista
 2. Hauska teksti! Mutta mitäh; minun mielestäni Saksassa kuuluu tipata tarjoilijoita. Ainakin täällä päin se on must ja samoin R:n kotiseudulla Nordrheinwestfalenissa...

  VastaaPoista
 3. Ihana toi yksisarvisen kuva! Kyllä tollanen katutaide on kaunista :)

  VastaaPoista
 4. Mukava päästä kurkistamaan Berliiniin sinun kauttasi, kiitos näistä BePe-postauksista. Olen siellä vieraillut yhden lomamatkan verran, mutta kipinä tulla uudelleen jäi yhä kytemään. Berliini, kuten Moskovakaan, nykyinen kotikaupunkini eivät ole mitenkään kauniita kaupunkeja, mutta äärimmäisen mielenkiintoisia.

  VastaaPoista
 5. Hih, kiva postaus! Hyvää jatkoa tennareiden ja kassin rähjäännyttämiseen!

  VastaaPoista
 6. Toivottavasti tennarit ja kassit täyttävät pian rähjäisyysstandardin ;)

  Mukava postaus!

  VastaaPoista
 7. Hallo Tessa, willkommen in Deutschland! Freut mich sehr, dass du jetzt meinen Blog liest :-) Schade, dass deiner nur auf finnisch bloggst. Hast du vor es auch mal auf deutsch zu versuchen?

  VastaaPoista
 8. Anne Tammelin: Kiitos! Totta, neljän päivän vierailun tunnelmaan vaikuttaa varmasti sekin, mihin päin kaupunkia sattuu asumaan, vaikka niinhän se tietysti on muutenkin. Nuo hyväkäytöksiset koirat hämmästyttävät minua kyllä vieläkin täällä päivittäin: Suomessa on ehkä valitettavasti menty vähän ojasta allikkoon sillä koirat liikkukoon aina metrin remmissä -asenteella, jotenkin näitä kiltisti vapaana kaikkailla mukana kulkevia koiria ei pitänyt aiemmin edes mahdollsina.

  Hemi-Maaria Pisara: Kiitos. Oho, no minä olen sitten ollut väärän tai ainakin eri käsityksen vallassa tuosta tippauasiasta, olen ajatellut, että täällä muualla se menee kuten Suomessa, eli että vaan ekstrahhyvästä tarjoilusta jätetään tippiä. Hyvä tietää!

  Laura: Joo niin on, ja hauskoja tommoisetkin taidekappaleet, jotka näkee vain liikkeiden ollessa kiinni.

  jaan: Oho, no Moskova on kyllä varmasti omaa luokkaansa ihan joka tavalla! Minä en ole ikina käynyt siellä, mutta jotenkin minulle on jäänyt koko kaupungista vähän pelottava kuva. Eilen aamulenkillä muutan hämmästyin, kävin ihan uudella alueella, ja siellä oli jättimäinen aukio jolla oli jättimäinen neuvostohenkinen patsas jossa oli tietysti sirpit ja vasaratkin. Pitää vielä selvittää, ketä se esitti, mutta hetken tunnelma oli tosiaan kuin siellä vielä idemmässä...

  Luru: Kiitos, vauhdissa on :).

  Villasukka: Kovalla työllä ja tuskalla, kyllä ne jonkin ajan päästä :).

  Anja: Danke schön! Dein Blog gefällt mir wirlich sehr. Leider habe ich es noch nicht vor, auf Deutsch zu screiben, es dauern nämlich mir immer ziemlich lang, wenn ich versuche, alle mögliche Grammatikfehler raus zu suchen... Aber Mal schauen, vielleicht, wenn ich was in Deutsche Sprache lese :).

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!